BLOG NO ACTUALITZAT - NOVA WEB: http://esterbach.wordpress.com/

Blog no actualitzat. A partir d'ara trobaràs la informació a https://esterbach.com/

Per a més informació: esterbachcobacho@gmail.com

dilluns, 22 de novembre de 2010

Teràpia pel Moviment i la Dansa

Des de ben petita sentia que volia ser ballarina i aprofitava qualsevol moment per posar música i ballar. M'imaginava viatjant per tot el món ballant dalt d'un escenari...

Fent ballet quan era petita

Tot i que vaig anar a classes de ballet durant uns anys, la vida em va portar cap a altres camins. Vaig seguir ballant, però no per un públic, sinó a casa...per mi mateixa, quan tenia el cap ple de tant estudiar i necessitava connectar amb el meu cos i expressar a través del moviment totes aquelles emocions que sentia per dins. 

La vida te alguna cosa de màgia i els somnis es poden fer realitat. Actualment estic vinculada d'una manera professional amb el món de la dansa, però no des de l'escenari sinó des d'una nova mirada que m'omple molt i que està relacionada amb el creixement personal i/o la teràpia.

Recordo el 2004 quan per primera vegada vaig entrar en contacte amb la Teràpia pel moviment i la dansa. Va ser a l'estudi de la Teresa Monsegur, qui posteriorment va ser la meva professora de Sistema Laban i tutora de pràctiques al Master. Al seu estudi vaig aprendre a posar paraules al que sentia quan em movia i ballava, a improvisar i a dialogar amb la música des de la pròpia sensació i emoció. Em va agradar tant que vaig decidir apuntar-me al Master en Teràpia pel Moviment i la Dansa dirigit per Hilda Wengrower a la Universitat de Barcelona i així formar-me com a professional en aquesta disciplina. Van ser dos anys molt intensos, del 2004 al 2006, d'aprenentatge teòric, pràctic i vivencial sobre tot allò relacionat amb la Teràpia pel moviment i la Dansa.

I què és la Teràpia pel Moviment i la Dansa? Hilda Wengrower i Sharon Chaiklin, en el seu llibre La vida es danza: el arte y la ciencia de la Danza Movimiento Terapia, la defineixen com:

"La Terapia de la Danza y el Movimiento o Danza Movimiento Terapia, es una modalidad terapéutica interdisciplinaria que sintetiza el arte del movimiento con la ciencia de la psicología. Parte de la confluencia del saber contruido por la psicología del siglo XX en las áreas de las teorías y psicoterapias psicodinámicas (aunque no se limita a ellas) con la psicología del arte y del proceso creativo. Además, se nutre del nuevo conocimiento adquirido sobre el uso social, espiritual y curativo de la danza". (Wengrower y Chaiklin, 2008) 
La Dansa-Moviment Teràpia es pot aplicar individualment o grupalment amb persones de totes les edats i en una gran varietat d'àmbits, des de persones implicades en un procés d'autoconeixement i creixement personal a persones amb discapacitats físiques i/o mentals. A part de conduir varis tallers per grups de dones, també he conduït sessions de gent gran amb demència i de nens petits amb diferents trastorns generalitzats del desenvolupament (TDAH, Autisme)

Per tal que tingueu una idea visual i pràctica de com funciona la Dansa-moviment teràpia, aquí teniu un vídeo que han fet dues companyes dansaterapeutes. Es diuen Montserrat Brito i Natalia Sterlino i m'han donat el seu permís per compartir-lo. Podeu consultar els seus blogs si feu click sobre el seu nom.